Selecteer een pagina

2017 is al bijna op zijn eind dus dat betekend dat ik terug ga blikken op het afgelopen jaar. Hoe ging het, wat ging er fout maar vooral wat ging er goed. Laten we maar met het foute beginnen (dan kan het altijd mee vallen 😉 ):

  • Boeken: Heb er heel wat weg gedaan met het ontspullen maar zo langzaam aan slibt de boekenkast alweer vol. Niet met boeken voor mezelf maar voor mijn dochter. Ook heb ik veel nieuwe boeken gekocht terwijl ik met een beetje goed zoekwerk en geduld ze ook tweedehands kon krijgen. Dus sindsdien sieren de Gruffalo, Rupsje Nooitgenoeg en Gonnie de Gans de boekenkast in de woonkamer. (Oke, boeken zijn verantwoord en beter dan een tablet).
  • De robotstofzuiger: Helemaal niet duurzaam en al helemaal niet goedkoop maar sinds een maand hebben wij een robotstofzuiger. Ik ergerde me eraan dat ik dagelijks de vloer kon zuigen ondanks dat wij overdag niet thuis waren. Nu helpt het ook niet mee dat sinds onze dochter met de pot mee eet de vloer er ook in deelt. Maar na lang sparen (van Bol.com bonnen) en een donatie van de spaarrekening hebben we een robotzuiger gekocht. Ik moet zeggen dat het stiekem echt een verademing is. Ja ik moet nog 1x per week zelf stofzuigen en dweilen maar dat is beter dan elke dag. (Hij is nu ook bezig nu ik dit blog schrijf).
  • Kleding: Ik deed mee aan de sustainable fashoin challenge, kocht tweedehands kleding maar alsnog heb ik totaal € 400 uitgegeven aan kleding. Daarbij zat wel een nieuwe jas, 12 paar duurzame (bamboe) sokken, en duurzaam ondergoed maar goedkoop was het niet. Hier heb ik me dus flink op verkeken maar volgend jaar ga ik het beter doen.

Dat viel mee toch? Er gingen natuurlijk ook dingen goed in 2017:

  • Regenwatersysteem: Sinds augustus hebben wij een regenwatersysteem in de kruipruimte liggen. Deze gebruiken we voor de wasmachine, wc en de tuin. Het was een hele investering maar het geld dubbel en dwars waard. We spoelen geen duur leidingwater meer door de wc beneden.
  • Wasbare luiers: Wij zijn sinds oktober over op wasbare luiers. De opvang en mijn ouders gebruiken deze niet maar wij besparen hiermee veel afval (per maand 22 kilo). Zelfs met het wassen en drogen is het goedkoper en beter voor het milieu dan wegwerp luiers. Dochterlief is inmiddels al 1 jaar, loopt en gaat sinds kort in de ochtend op het potje. Zodra ze dit een beetje door heeft zal het niet lang duren voordat ze zindelijk is.
  • Zelfstandigheid: Mijn man is zzp’er geworden. Dat betekende wel dat ik mijn ruime hobbykamer moest inwisselen voor ‘het hok beneden’ van 2 bij 2 meter.  Dat gaf mij weer een excuus om te gaan minimaliseren in mijn hobbyspullen. Recentelijk heeft mijn man een elektrische fiets gekocht voor klantbezoek in de regio en mijn auto wordt uiteindelijk ingeruild voor een elektrische fiets.
  • Meer tijd en rust: We merkten dat we veel doelloos aan het zappen waren naar dingen die we toch niet leuk vonden. Daarom hebben we ons tv abonnement in januari stopgezet. En wat een rust en tijd geeft dat. In de weinige uurtjes die we samen hebben krijgen we veel gedaan. De administratie is bij, er worden veel goede gesprekken gevoerd en we hebben nog tijd voor een spelletje. Wat we wel hebben gekocht was een groot kleed wat eigenlijk de beste aankoop van 2017 is geweest. Onze dochter heeft erop leren kruipen, leert erop vallen en opstaan en heeft haar eerste stapjes erop gezet. Ook vinden we het prettig om met haar op het grote kleed te spelen.

Hoe kijk jij terug op 2017?