Stiekem keek ik hier best wel lang naar uit. De aanleg van het hemelwatersysteem in ons huis. Zeker met het slechte weer is het zonde dat het regenwater in het riool verdwijnt terwijl we dat makkelijk voor de wc kunnen gebruiken. Nu kan ik het opvangen in de regenton en naar binnen dragen maar dan blijf je slepen met gieters en emmers. Een systeem zou veel makkelijker zijn. Ons waterverbruik is voor een gezin met 3 personen niet veel ( 60 kuub per jaar) maar als we kunnen besparen op water willen we dat ook doen.

Waarom

Waarom zouden we ‘duur’ drinkwater door de wc heen spoelen en drinkwater aan de tuin geven als het ook simpel regenwater kan zijn. Er zijn landen waar schoon drinkwater niet vanzelf sprekend is. Ook ontlast je zo het rioolstelsel wat steeds meer regenwater te verduren krijgt met het huidige regenachtige klimaat. Ook hebben wij voor en achter een zogenaamde beton tuin. Oké onze achtertuin is voor 1/3e beplant maar dat neemt niet weg dat nog 2/3e van het oppervlak geen water afvoert. Tijd voor actie dus.

RegenwaterExpert

Via een pagina op Facebook kwam ik bij de Regenwaterexpert uit. Na wat rond gekeken te hebben op de website hebben we gebeld of ze langs wilden komen om te kijken of het überhaupt wel mogelijk was in ons huis. Ons huis is namelijk uitgebouwd door de vorige bewoners maar daar hebben we geen blauwdrukken van (en aangezien het hele goede klussers waren met 2 linkerhanden hielden we ons hart vast).
Tijdens de bezichtiging bleek dat wij een waterzak van 4.5m2 in de kruipruimte kwijt konden. In de kruipruimte wordt ook de waterpomp neergezet. De wc beneden, buitenkraan en de wasmachine konden erop aangesloten worden. Helaas niet de wc op de eerste verdieping maar met 3 van de 4 opties waren we al tevreden. Er werd gekeken hoeveel werk het zou zijn en aan de hand daarvan kwam er een offerte uit. De installatie zou € 2700 kosten en daarmee zouden we rond de €100 per jaar gaan besparen (met ons verbruik) . Dit is geen giga bedrag maar uiteindelijk doen we het ook uit principe. Zo worden we met kleine stapjes toch een beetje duurzamer en energie neutraler.|

De aanleg

Gisteren was het dus zover. Om 09.00 stonden er 2 man paraat om de waterpomp inclusief zak te installeren. Er werd een gat gegraven in de voortuin waar het filter in werd geplaatst. Met een aftakking hebben ze het filter aangesloten op de regenpijp. Dit filter staat weer aangesloten op de waterzak. Mocht de zak vol zijn dan loopt dit water er via een andere pijp weer de riolering in. De zak werd aangesloten in de meterkast op de wc (die aan de andere kant zit van de meterkast) en vanuit de kruipruimte werd de zak aangesloten op de buitenkraan. Voor de wasmachine werd er een nieuwe leiding gemaakt die door de koof (die helaas helemaal open moest) naar boven ging. In de wc werd een nieuw ‘vensterbankje’ geplaatst en alles werd netjes achter gelaten. Al met al zijn ze toch nog een 9 uur bezig geweest met zijn tweeën.

En nu?

Nu wacht ik met smart tot de eerste grote regenbui ;-).

Wat doen jullie om water te besparen? Zou je zelf ook een hemelwatersysteem willen hebben?