Hier in huis doen wij niet aan een grote voorjaarsschoonmaak omdat wij wekelijks al een kamer grondig aanpakken maar hieronder zet ik een paar tips die het een stuk leuker (en duurzamer) kunnen maken.

 1. Koop geen dure schoonmaakmiddelen: Met azijn, (baking) soda en groene zeep kan je het grootste deel van de klusjes in huis al doen.
 2. Kies als je niet met azijn wilt werken voor duurzame en ecologische schoonmaakmiddelen zoals Klok of Frosch.
 3. Volg oma’s tips: Als ik iets niet weet of een simpele oplossing voor iets zoek ga ik naar de website ‘Oma weet raad‘ . Met de meest simpele huismiddeltjes kunnen veel klussen gedaan worden
 4. Voor een lekkere geur in huis koop je een mooie bos bloemen of verspreidt je wat etherische olie op de verwarming.
 5. Zoek je spullen uit en breng ze naar de kringloop. Een voorjaarsschoonmaak is een goede reden om door je spullen te lopen. De winterkleding kan weer plaats maken voor de lente en zomer garderobe en misschien kan je nog wel wat minimaliseren.
 6. Niet alles hoeft in 1 dag. Zet de wekker een uur en kijk hoever je komt. Maak dan af waar je mee bezig bent en zo zie je dat binnen een week je heel veel gedaan krijgt.
 7. Laat iemand meehelpen. Het is hartstikke gezellig en je doet meer met zijn tweeën,

Waar wij wel aan doen is jaarlijks de tuin aan kant maken voor het seizoen. Zo hebben wij de poortdeur omgehangen, de straat gereinigd met de hogedrukreiniger (met terrasborstel) en een barrière gemaakt zodat de mol geen hopen meer voor de achterdeur kan maken.

 1. Gebruik geen onkruidverwijderaar of azijn voor het verwijderen van onkruid maar haal het weg met de hand, een onkruidborstel of giet er heet water op. Azijn en andere chemicaliën zoals round up komen in het grondwater terecht wat de kwaliteit van ons drinkwater in gevaar brengt.
 2. Verwijder groene aanslag op tegels met een hogedrukspuit of ga aan de slag met groene zeep.
 3. Kijk of je spullen kan lenen van je buren of via Peerby.
 4. Nieuwe plantjes nodig? Vraag aan mensen of je een stek mag hebben van een plant. Dit is goedkoper dan een grote plant kopen.
 5. En hetzelfde geldt voor de tuin. Vele handen maken licht werk.

Ga jij nog een grote schoonmaak houden?