Sinds augustus hebben wij een regenwatersysteem. Wij vangen het regenwater op in een zak onder het huis en gebruiken dit voor de wc, de wasmachine en de buitenkraan. Wij zijn tevreden en hopen dat natuurlijk meer mensen een dergelijk systeem aanschaffen (en nee wij hebben geen aandelen).

Hieronder dus een kleine opsomming van de voor- en nadelen:

  • Het leidingwaterverbruik is fors omlaag gegaan. Tenminste als het regent. Zo verbruikten wij in September 2210 liter leidingwater tegenover 4820 liter over augustus. In oktober was dit weer 4420 liter maar dit was omdat het redelijk droog was. Dit jaar kregen we rond de € 50 terug van het waterleidingbedrijf en volgend jaar hopen we dit verdubbeld te hebben.
  • Het wast even goed als leidingwater maar heeft eigenlijk meer nog voordelen. Er zit geen kalk in dus je hebt minder wasmiddel nodig, ik vind de was voelbaar zachter en het ruikt frisser. Zelfs de vieze wasbare luiers van onze dochter worden er schoon van.
  • Het is minder erg als het regent. Wij zien het nu als “gratis”  donatie voor onze waterzak. Niet dat het systeem gratis is maar het is minder erg als het regent.
  • Het voelt ook gewoon goed om regenwater te gebruiken. Het spoelt niet doelloos het riool in maar wordt door ons alsnog gebruikt voor nuttige doeleinden, Het geeft een beetje “gemoedsrust” dat we wat voor het milieu doen.

Er zijn eigenlijk maar 2 nadelen van het systeem:

  • Het is een aardige aanschaf. Ons systeem kostte € 2700 en zullen we niet snel terugverdienen. Maar daar staan bovenstaande pluspunten weer tegenover.
  • Het filter moet je regelmatig schoonmaken. Ik doe dit elke eerste dag van de maand maar soms wil ik het ook nog wel eens tussendoor doen na een flinke regenbui.

Gebruik jij al regenwater?