Voor iedereen heeft het begrip duurzaam een andere betekenis. Voor de een is het een dure telefoon die een paar jaar mee kan en voor de ander is het het hergebruiken van enveloppen als kladpapier. Hieronder probeer ik uit te leggen hoe wij, in onze ogen, invulling geven aan het begrip duurzaam.

Energie

Om overzicht te houden in ons verbruik houd ik in Google Sheets een bestand bij met alle meterstanden. Dit doe ik elke eerste dag van de maand. Mijn man heeft om het verbruik te meten van de stroom een klein computertje (Raspberry PI) aangesloten om live te zien wat er verbruikt wordt.

Sinds een paar jaar stappen wij over van energieleverancier. Dit levert ons elk jaar een leuke overstapbonus op. Wel proberen wij altijd groen gas en groene stroom af te nemen. Dat is ons dit jaar ook weer gelukt. Maandelijks betalen wij € 70,- als voorschot en krijgen daar jaarlijks ruim van terug. Nu kunnen we ook het bedrag verlagen maar dat doen we bewust niet. Zal je net zien dat het ijskoud wordt en dat we dan flink bij moeten betalen. En het is stiekem wel een leuk potje om leuke dingen van te doen 😉 

Stroom

Toen wij hier kwamen wonen was het contract voor de zonnepanelen nog eerder getekend dan de overdrachtspapieren. Zonnepanelen hadden dus echt een duidelijke voorrang voor mij.
Ze liggen er al 5 jaar en eerlijk gezegd wil ik er nog meer. Dit ook met oog op de toekomst dat de woningen in 2050 geen gasvoorziening meer hebben en wij ook op electriciteit willen gaan koken. (Krantartikel NRC)

Om meer op stroom te besparen hebben we heel veel apparaten de deur uit gedaan. Zo hadden wij een droger uit ons vorige huis die maar 3x per jaar aan stond en voor de rest werkeloos was. De Karcher ramenwisser was ooit zo handig maar een zeem en wisser doen hetzelfde werk.

Alle lampen hebben wij vervangen voor spaarlampen en langzaam aan vervangen wij deze voor LED. Natuurlijk laten wij niet onnodig lichten branden en trekken wij stekkers die niet gebruikt worden uit het stopcontact.

Jaarlijks verbruiken wij gemiddeld:
1825 kwu

En leveren wij terug:
639 kwu

 

Gas

Het huis waar wij in wonen is in 2002 gebouwd. Er zit vloerisolatie (piepschuim) in, dubbele ramen, dakisolatie en een recente HR ketel (2012) in. Dus heel erg goed geïsoleerd en up to date. Soms iets te goed geïsoleerd dus luchten wij dagelijks zeker een half uur de beneden en bovenverdieping. Ook staan de roosters altijd open en hebben we een hygrometer zodat we kunnen zien dat de lucht niet te droog of te vochtig wordt.

Vorig jaar merkten wij op dat er veel tocht uit de wasemkap kwam. Op een of andere manier was dit ons nooit opgevallen. Dus kochten we een klepje via internet en monteerden we dit in de wasemkap. En de tocht was weg. Hetzelfde geldt voor de tocht bij de voordeur. Een omgezoomd oud gordijn deed wonderen.

Daarnaast lieten wij een kleine verwarming in de open keuken installeren omdat de verwarming in de woonkamer net iets te weinig kracht had om de volledige benedenverdieping te verwarmen. Door de laatste 2 aanpassingen verbruikten we ineens een stuk minder gas.

Omdat wij beide werken hebben wij de digitale thermostaat zo ingesteld dat zodra wij thuis komen de temperatuur behaaglijk is. Dit is voor ons rond de 19 graden. Mochten wij het dan nog koud hebben dan pakken we een extra trui. (Ik zit so wie so onder een kleedje omdat ik het lekker vind 🙂 )

Jaarlijks verbruiken wij gemiddeld:
500m2 

Wat doen jullie om stroom en gas te besparen?