Het jaar is bijna afgelopen en in huize Nuduurzamerleven zijn wij al bezig met onze goede voornemens. Natuurlijk heb ik persoonlijke voornemens zoals de geijkte in het rijtje afvallen, meer sporten en minder snoepen. Maar met zijn 3en (onze dochter doet natuurlijk mee) hebben wij er ook een paar.

Een auto minder

Nu ben ik nog de trotste eigenaar van mijn kleine auto maar ergens volgend jaar wordt deze verkocht. M. gaat nu 100% voor zichzelf beginnen en dat betekend dat zijn auto 6! dagen stil staat. Die van mij wordt ook 2 dagen niet gebruikt dus dan lijkt het ons logisch dat er eentje uit gaat. (Wij vinden 2 auto’s een luxe maar nu is het nog noodzaak omdat we beide van huis werken).

Maandelijks kost mijn auto € 400:

  • € 19 wegenbelasting
  • € 110 benzine
  • € 50 verzekering
  • € 191 afschrijving/onderhoud.

De bedoeling is dat ik als ik de auto niet tot mijn beschikking heb met het OV ga of met de (elektrische) fiets. Het is een enkele rit van 22 kilometer en met een elektrische fiets doe je hier rond de 50 minuten over (dan kan ik gelijk aan het voornemen meer sporten werken 😉 ).
Binnenkort gaan we eens zitten om het uit te werken op papier.

Minder afval produceren

Ondanks dat we wasbare luiers gebruiken, veel recyclen en hergebruiken vind ik alsnog dat we veel afval hebben. Eigenlijk wel wekelijks loop ik met een volle big shopper papier en plastic tas naar het wegbreng parkje.

Mijn doel is dan ook om voornamelijk groenten, fruit en brood zonder afval te kopen. Ik gebruik de netjes die mijn moeder voor mij gehaakt heeft en maak broodzakken van hydrofiele luiers die werkeloos in de kast liggen. Misschien dat ik ga proberen om uiteindelijk zelf brood te maken.

Wat wc papier betreft gebruik ik voor mezelf doekjes die ik nat maak onder de kraan, de vieze doekjes gaan in een wasbaar zakje. Deze doekjes had ik nog en kunnen gewoon met de luierwas mee in de wasmachine.

De huisbatterij

Onlangs had ik ons aangemeld voor het plaatsen van een huisbatterij. Hierin wordt zonne-energie wat je op dat moment niet gebruikt opgeslagen voor latere consumptie. De batterij wordt kosteloos geplaatst en je mag er voor 1 jaar gebruik van maken. Daarna kan je hem tegen gereduceerd tarief overkopen.

Ons lijkt het interessant of we eventueel nog meer kunnen besparen. Aan de ene kant leveren we niets meer terug, wat ons 7 cent op zou leveren, maar uiteindelijk besparen we de 21 cent die we niet uitgeven omdat de stroom op de batterij opgeslagen is.
Wij hopen dus dat we ingeloot worden zodat we hem kunnen testen.

De kans is klein dat we ingeloot worden maar misschien dat we zelf nog tot aanschaf over gaan.

Minder kleding kopen

En dan niet voor mijn dochter maar voor mijzelf. Sinds de fashionchallenge die ik in oktober heb gedaan weet ik wat me staat en niet staat. Ik ga gerichter opzoek en daar ligt het probleem. Er komt weer teveel kleding binnen en er gaat niets meer uit. Daarom wil ik volgend jaar zo lang mogelijk geen kleding kopen. Voor dochterlief (die groeit als kool) koop ik alleen nog maar tweedehands via Marktplaats en Krijgdekleertjes.

Vegan (of vegetarisch) eten

Wij zijn er al mee bezig maar wij willen graag meer vegan gaan eten. Dat betekend dus dat we geen dierlijke producten eten. We zijn nu al goed bezig maar stiekem kunnen we niet zonder een lekker visje of een stuk lekkere kaas. Of het ons helemaal gaat lukken weten we niet maar we gaan er ons best voor doen.

Heb jij nog duurzame voornemens voor 2018?