Bijna om de week eten wij iets met kikkererwten. Houmous of een heerlijke veganistische roti. Omdat ik minder afval wil creëren en dus ook minder wil kopen heb ik een poging gewaagd om kikkererwten te weken en daarna in te vriezen.

De kikkererwt

De kikkererwten zijn lekkere en gezonde peulvruchten. Voor een vegetariër of veganist zijn ze onmisbaar in een gevarieerd dieet. Naast houmous kan je er vele kanten mee op zoals een lekkere falafel of voor in de roti. Je kan ze zelfs bakken in de oven met wat kruiden zodat ze lekkere knapperige snacks worden.

Buiten dat ze heel erg lekker zijn zijn ze ook erg voedzaam. Dit zit er in 100 gram kikkererwten.

  • 55 g koolhydraten
  • 20 g eiwit
  • 15 g voedingsvezels
  • 5 g vet
  • veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink.
  • Energetische waarde: 535 kJ (127 kcal)
    (bron: Wikipedia)

Je kan kikkererwten kopen in blik, glas en droge vorm. Ik kocht altijd blikken kikkererwten maar ben nu over gegaan op de gedroogde kikkererwten.

Inweken maar

Hiervoor moet je een uur of 12 uittrekken. Je zet ze in een grote pan met ruim water (1.5x meer dan het gewicht aan kikkererwten) en laat ze 12 uur staan. Je kan ze koken in het weekvocht maar ik ververste het water. Daarna kook je ze 1 uur op een laag vuurtje. Je schept de kikkererwten eruit en doet ze in een bakje. Laat ze afkoelen en plaats ze in de vriezer.
Ik kookte gelijk een voorraadje van 1.2kg kikkererwten. Dit was 500 gram in gedroogde vorm.

Totale kosten van 4 porties kikkererwten:

– Kikkererwten € 1,39 per 500 gram
– Gas / water: € 0,05 (0,077m2)

Totaal is dit € 1,44 en dus 36 cent per portie. Ze smaakten niet anders dan de variant uit blik maar zijn wel gezonder. Dit is een blijvertje.
(Action heeft ze trouwens voor 46 cent per blik te koop. Maar zo sparen we weer afval uit en het is gezonder)

Week jij ook peulvruchten? En wat voor gerechten maak je hiermee?