Op vakantie heb ik het boek van Marie Kondo ‘opgeruimd’  in 1 adem uitgelezen. Zij verteld in haar boek dat niet de hoeveelheid maar het gevoel van de spullen belangrijker is. Zij stelt zich de vraag ‘wordt ik er blij van? ‘. Zo ja, dan mag het blijven, zo nee, dan gaat het weg uit huis (en niet naar een huisgenoot). Naar aanleiding van dit boek ben ik ook eens kritisch naar mijn kledingkast gaan kijken.

Heb ik echt zoveel nodig?

Mijn kast hing echt helemaal vol met kleding. Van maatje 48 (dat heb ik ook gedragen) tot maatje S (waarom heb ik dat nog ?) Omdat ik bijna 25 kilo aan ben gekomen en uiteindelijk ook weer ben afgevallen had ik dus van maatje S tot maat XXL/48 in mijn kast hangen. Ik had het idee dat ik ooit nog wel een zoveel aan zou komen dus het hing daar goed. Maar uiteindelijk werd ik er alleen maar doodongelukkig van. De reden dat ik aankwam was al niet leuk dus waarom zou ik dan die kleding houden.

Daar gingen dus de eerste 3 tassen weg. Gelukkig komt de zak van Max elk kwartaal langs dus had alles al klaar gezet in zakken om weg te doen. Scheelt me weer een ritje naar de inzamelbak. Later ben ik nog eens kritisch gaan kijken naar mijn kast en er kon weer een zak uit. Allemaal kleding wat het net niet was, verwassen of pillig. Nu heb ik een mooie basis garderobe over die ik langzaam aan aanvul. Alleen op mijn schoenenverzameling lukt dit niet. (hier ben ik nog over na aan het denken hoe ik het ga aanpakken)

1 erin. 1 eruit

Kon ik jaren geleden nog gerust thuiskomen met tassen vol met nieuwe kleding nu lukt het me niet meer.

Hieraan moet kleding voldoen:

 • Kan ik het meerdere seizoenen dragen?
  De winterjas die ik nu heb is goed van oktober tot en met april zonder dat ik een ‘tussenjas’ nodig heb. Ook heb ik nul verstand van mode dus meestal koop ik een neutrale kleur die ooit weer eens terug komt in het straatbeeld.
 • Kan ik het combineren met andere kleding wat ik al heb?
  Anders heeft het geen zin om een knalgeel truitje te kopen die alleen met die ene broek kan. Ik houd van combineren.
 • Heb ik het al?
  Deze spreekt voor zich. Geen dubbele items in mijn kast.
 • Heb ik het echt nodig?
  Moet ik echt 4 pantalons hebben of heb ik er genoeg aan 2?
 • Is het kwalitatief goed (zie meerdere seizoenen)

Beddengoed

Hierin heb ik onlangs ook een slag geslagen. Een jaar geleden heb ik 4 dure Walra hoeslakens gekocht omdat wij het zat waren om de hoeslakens van het matras elke dag goed te doen. De elastieken waren gaar en de hoeslakens waren net te klein voor onze topmatrassen.
Natuurlijk had ik ze bewaard omdat ik ze nodig dacht te hebben, maar omdat onze dochter ook ruimte nodig had voor haar beddengoed heb ik de kast maar onder handen genomen. Dat resulteerde in 2 lege lades en 2 volle zakken voor Max.

 

Babykleding

Onze dochter groeit snel. Toen ze geboren werd hadden we alleen maatje 56 in huis (unisex omdat we niet wisten wat het zou worden). We kregen wat maatjes 50 van mensen omdat 56 duidelijk te groot was. Nu 4.5 maand later heeft ze al maat 68 aan. Een forse dame dus.
We hebben veel  tweedehands kleding gehad van mensen en uiteindelijk ook wat bijgekocht. Als ik babykleding koop kijk ik naar het volgende:

 • Heeft ze het echt nodig?
  Aan een paar setjes kleding hebben we zat. Ze hoeft niet elke dag 3 schone setjes aan. Het zal veranderen als ze gaat kruipen / lopen maar dat zien we dan wel weer.
 • Is het een neutrale kleur?
  Kunnen we het eventueel nog gebruiken voor een tweede kindje. Ook daarvan willen wij het geslacht niet weten tot de geboorte.
 • Is het handig met verschonen en aankleden?
  Ik merk dat ze rompers die over haar hoofd moeten niet prettig vindt. Dus we hebben nu of rompers met grote opening of omslagrompers. Ook ben ik er zelf achter dat die kruippakjes hartstikke schattig zijn maar oh zo onhandig als de sluiting op de rug zit.

Inmiddels is ze al uit maat 56 gegroeid en is dit gewassen opgeborgen in een curverbox. Hetgene wat ik niet meer wil gaat naar stichting babyspullen.

Hoe staat mijn man hierin

Dit is ook niet geheel onbelangrijk wat hij ervan vindt dus soms vraag ik zijn mening als ik het echt niet weet. Qua kleding is het voor hem makkelijk. Hij is ICTer dus een overhemd, shirt en nette spijkerbroek is genoeg voor hem. Zijn kast hangt dus vol met shirts, overhemden en spijkerbroeken. Hij gooit niets weg behalve als het kapot is. Hij heeft daarom vanaf oktober 2015 geen kleding meer gekocht (op wat sokken en sportkleding na). Schoenen zijn in zijn maat (50) moeilijk te krijgen dus gaat hij voor kwaliteit en draagt ze helemaal op.

Eigenlijk is dit totaal anders dan hoe ik het aan heb gepakt maar ieder zijn ding en we komen er uiteindelijk toch wel. 🙂

Hoe minimaliseren jullie op kleding? Of kopen jullie wat je leuk vindt en doe je niets weg?