4 jaar geleden kocht ik op Tenerife bij 30 graden een lekkere dikke winterjas. Je vraagt je überhaupt af waarom ze ze daar verkopen maar dat vond ik toen niet erg. Het was een wollen jas, hij was waterdicht en kwam tot net boven mijn knieën. Hij kostte mij € 70.

Onderhoud

Omdat ik zuinig was op deze jas ging deze na elke winter naar de stomerij. Ook liet ik gelijk de zakken maken die kapot waren. Uiteindelijk koste me dit voor 4 x € 80. Al met al heb ik voor € 150 4 jaar met een jas gedaan.

Omdat de gaten er nu letterlijk invielen, de rits kapot was en ik ook toe was aan een nieuwe jas heb ik hem weg gedaan. Opnieuw repareren zou me € 50 kosten (mede door de zware rits die erin moest) en dat vond ik zonde geld. Bovendien was hij me veel te groot geworden en was het een beetje een hobbezak geworden.

De zoektocht

Allereerst ben ik naar de kringloop gegaan. Wij hebben hier om de hoek een kringloop zitten met hoogwaardige designkleding. Deze hadden niets in mijn smaak. Uiteindelijk weet ik wat ik wil maar waar koop ik het. Aan deze eisen moet mijn nieuwe jas voldoen:

  • Duurzaam: Doe er liever een paar jaar mee dan dat ik hem na 1 jaar alweer weg moet gooien. Ook lijkt mij een 3 in 1 jas handig omdat je dan ook in de herfst en de lente een jas heb.
  • Geen (imitatie)bont: Heb nog nooit bont gedragen en zou dit ook nooit doen. Omdat ik zeker wil zijn dat het nep is neem ik geen risico (hier kan je zien hoe je dat kan testen).
  • Warm en waterafstotend: Er is niets vervelender dan een natte en koude winterjas dus deze eis staat wel hoog in t lijstje.
  • Taille: De jas moet getailleerd zijn. Geen aardappelzak dus en maar een leuk model.
  • Offline: Het liefst pas ik de jas eerst voordat ik hem koop. Maar als het echt niet anders kan wil ik hem wel online kopen. ( heb onlangs problemen gehad met een webwinkel dus het liefst koop ik hem in een stenen winkel).

Dit zijn best wel wat eisen voor een jas maar hopelijk vind ik er nog eentje voor het begin van de winter.

De kanshebber

Via een minimalistische Facebookgroep werd ik gewezen op deze jas. Deze is gedeeltelijk van gerecycled materiaal, waterdicht en lekker warm. En ook nog eens duurzaam en te koop in een stenen winkel. Ik houd jullie op de hoogte.

Hebben jullie ook zoveel eisen als het om nieuwe kleding gaat?