Voor onze dochter had ik met veel korting wegwerp luiers gekocht. Voor € 150,- heb ik voor 7 maanden pampers in kunnen slaan. Omdat wij dus willen verduurzamen twijfel ik al een tijdje over wasbare luiers. Mede omdat ik veel verhalen lees over doorlekken en irritaties (die je juist met wegwerp zou verwachten) twijfelde ik nog. Voordat dochterlief geboren werd hadden wij een halve vuilniszak per 2 weken. Nu met de luiers is dit 6x zoveel.

Afgelopen week liepen we op een markt in de Cocksdorp (Texel) en kwam ik een wasbare luierkraam tegen. Omdat we al bekend zijn met wasbare zwemluiers had die kraam gelijk mijn interesse. Omdat ik nog 1.5 maand aan wegwerpluiers in de kast heb staan heb ik als doel gesteld om binnen 1 maand de knop door te hakken en binnen 1.5 maand dus over te gaan op wasbaar.

De voor en nadelen van wasbare luiers:

Voordelen

 • Minder afval. 
  Per jaar leveren wegwerp luiers 260 kilo aan afval op. Mocht je de wasbare luiers niet voor een volgend kindje gebruiken dan kan je ze altijd nog verkopen via Marktplaats.
 • Goedkoper.
  Voor een maanddoos Pampers ben je € 37,- per maand kwijt. Ga je voor eigen merk dan ben je rond de € 30,- kwijt. Wasbare luiers is een eenmalige investering van € 350,- (mits je wasbare boosters gebruikt). Een kind is met 3 jaar zindelijk dus dan ben je € 1350,- kwijt aan wegwerpluiers. Dat scheelt  € 1000,-  voor kind 1. Voor kind 2 zou je niets kwijt zijn.
 • Minder irritatie.
  Het spreekt een beetje mijn inleiding tegen maar in wegwerp luiers zitten meer chemicaliën dan je kan bedenken. Denk aan de absorberende parels om de billetjes droog te houden.
 • Eerder zindelijk. Een heel groot voordeel!
 • Verschillende materialen.
  Hennep is weer duurzamer dan katoen en bamboe groeit weer hartstikke snel.

Nadelen

 • Hoge opstartkosten
  Niet iedereen wilt € 350,- in 1 keer uitgeven. Maar gelukkig zijn er ook nog voordelige tweedehands pakketten op Marktplaats te vinden.
 • Extra wassen en tijd
  Je moet extra wassen draaien om de luiers te wassen (duh!) Ook ben je iets meer tijd kwijt met het drogen en vouwen van de luiers. Wij krijgen in augustus een grijswatersysteem dus dan hebben we so wie so minder waterkosten.
 • Onbegrip: Wat ik van familie te horen krijg is dat wegwerp juist een verademing is. Geen gedoe meer met wassen, strijken en invetten (wolbroekjes). Of ik wasbaar voor de opvang/oppas ga gebruiken weet ik nog niet. De tijd zal het leren. Ons gaat het om het principe van minder afval, en ook een leuke bijkomstigheid minder kosten.

Billendoekjes

Wij hebben al wel wasbare billendoekjes. Ik schrok van de ingrediënten die in de wegwerp doekjes zitten. Parfum en alcohol wil je toch niet op een babyhuidje smeren. De consumentenbond heeft hier een mooi artikel over geschreven.

Hoe werkt het 

We hebben 1 doosje met schone doekjes. Hierbij doen we 3 druppels lavendel olie en wat water. We knijpen de doekjes uit voordat we ze gebruiken en na afloop gaan de vieze doekjes de luieremmer in. Hierin zit water met tea tree olie (wat antiseptisch werkt) en Biotex. De doekjes gaan met een extra inweekwas in de wasmachine en worden gedroogd op het droogrek. Als er vlekken in zitten leggen we ze in de zon als ze nog nat zijn. De zon werkt dan als natuurlijke bleek.

Dit pakket koste ons € 61,- maar spaart ons zeker € 10,- per maand uit aan billendoekjes. Wel gebruiken we vochtige babydoekjes voor de poepjes van de papegaai (al ben ik nog haastig opzoek naar een alternatief).

Ik hou jullie so wie so op de hoogte over mijn zoektocht naar de wasbare luier voor onze dochter. Binnenkort gaan we bij een consulente langs om ons kennis te laten maken met de wereld van wasbare luiers.

Gebruik jij wasbare luiers / billendoekjes of ga je voor wegwerp? Of heb je al ervaring met wasbare luiers en wil je je tips delen?