Al sinds april ben ik aan het twijfelen of ik over wilde gaan op wasbare luiers voor onze dochter. De voorraad wegwerp slonk flink en had interesse in wasbaar. Na wat aanklooien met 5 tweedelige luiers en 20 strikluiers had ik de handdoek in de ring gegooid. Ik vond het teveel gedoe, Naomi kreeg luieruitslag en de luiers begonnen te stinken. Ik was weer vaste klant van de Kruidvat geworden. Totaal heb ik € 266 uitgegeven aan wegwerpluiers en heel wat kilo’s afval gemaakt. Dit is dus over een periode van half november 2016 t/m begin oktober 2017. Geld wat ik achteraf aan andere dingen uit had kunnen geven.

Pilot ‘Mazzelkontjes’

De Kruidvat bezocht ik regelmatig totdat ik op Facebook een bericht langs zag komen van de pilot ‘Mazzelkontjes’. Deze pilot hadden ze in Hengelo, Breda, Raalte en Rheden succesvol volbracht, en nu zou deze in de gemeente Haarlemmermeer ook van start gaan. Ik heb mij gelijk aangemeld. Er mochten 100 gezinnen meedoen dus ik had goede hoop dat ik ingeloot zou worden. Uiteindelijk waren we ingeloot en moesten we beide naar de informatieavond toe. We werden ingedeeld in groepjes (op leeftijd van de kindjes) en kregen uitleg over de luiers. Na het tekenen van het contract kregen we het pakket overhandigd.

Kaatje Katoen had de dozen netjes gevuld met 18 tweedelige luiers in, 6 all in one luiers, rollen met inlegvellen, billendoekjes, boosters en overbroekjes.

Routine

Ik was er al vanuit gegaan dat we onze wasroutine aan moesten passen en dat was dus ook zo. We moeten de wassen echt plannen en af en toe frustreert het ons hoe langzaam de luiers drogen. Ik plande echt de dagen dat ik thuis was om de luiers te wassen maar helaas lukte dat niet. Nu wassen we op vrijdag, zaterdag en maandag een luierwas. De luiers drogen is een ander verhaal. In het begin hing ik ze buiten op het wasrek. Uiteindelijk kwamen ze natter naar binnen dan dat ik ze buiten had gehangen. De woonkamer hebben we ook 3 weken geprobeerd maar daar was ik ook snel klaar mee. Totdat ik op kantoor zat en het idee had om de luiers op het kantoor bij mijn man te zetten. Daar hebben we plek als mijn naaimachine naar beneden verhuisd. Dit vonden we beide een goed idee en nu staan ze dus in het kantoor van mijn man. Ze drogen hier aanzienlijk sneller dan in de woonkamer en ze staan niet in de weg.
Neemt niet weg dat ik ‘opgelucht’ ben dat opa, oma en de opvang geen wasbare luiers gebruiken. Dat geeft mij de ruimte om de luiers schoon de kast in te krijgen voor de dagen dat wij thuis zijn.

Extra waskosten

Buiten de extra waskosten (1 extra was per week) kost het ons niets. Natuurlijk gebruiken we nu meer stroom / water maar daar staat tegenover dat we geen luierafval meer maken.

Facebook

Op Facebook is er een besloten Mazzelkontjes groep aangemaakt. Hierin worden tips, tricks en frustraties gedeeld. Ik moet eerlijk bekennen dat het wel prettig is om een steunpunt te hebben van ouders die ook in de pilot zitten. Er worden vragen gesteld die je vergeet te stellen als je een informatie avond hebt en je helpt elkaar als je problemen ondervindt.

Eerlijk gezegd had ik zonder deze groep de luier al in de ring gegooid maar ik ben er over uit dat wij doorgaan met de wasbare luiers.

Zou jij ook aan zo iets mee doen in jouw gemeente?