Op de facebookpagina van Meer geld ,minder stress wordt er geopperd om een no spend challenge te houden. (Deze gaat 1 juli 2017 beginnen).Dit werd positief ontvangen en ik had het idee om er eens een blog aan te besteden.

No spend challenge

Een no spend challenge is een uitdaging om een bepaalde periode niets (maar dan ook niets) uit te geven. Je kan jezelf hierbij zelf beperkingen geven. Zo kan je proberen een maand niet uit eten te gaan, geen lunch te kopen in de kantine of geen kleding te kopen.

Omdat ik bij mezelf merk dat ik het geld weer iets te makkelijk uit geef ga ik ook mee doen.

Wat is mijn doel?

Ik wil me bewuster worden van mijn uitgaven en valkuilen. Merk dat lunchen op het werk zo al een €5,- per keer kost. Nu lunch ik 1x per week met een collega maar kost me dan alsnog €20,- per maand. Geen schrikwekkend groot bedrag maar het is een van de bedragen die je tot de latte factor kan berekenen.

Wat is nou weer een latte factor hoor ik je denken. Dat is een klein bedrag waarover je niet nadenkt dat je het uitgeeft. Het kan een koffie voor onderweg zijn of een snack bij het tankstation vandaan als je toch moet tanken. Al met al ben je per week alsnog veel geld kwijt aan kleine dingen. Je zou zeggen dat het makkelijk af te leren is die kleine bedragen maar waarschijnlijk is het erin geslopen in je routine. Een lunch is thuis snel gemaakt, je kan kiezen wat je wilt en het kost een fractie van de kosten die je in het restaurant zou hebben.

No spend tracker

In mijn tracker map heb ik een sheet gemaakt met een no spend tracker. Als ik mij aan de onderstaande regels houd mag ik een vakje zwart kleuren. Momenteel wil ik dit tot eind juli volhouden maar als het bevalt plak ik er nog een paar weken achteraan.

Mijn eigen regels :

– geen kleding kopen. Dus ook geen tweede hands kleding en ook niets voor onze dochter (al is dit heel erg moeilijk).

– geen snoep,koek of ander vreetwerk kopen (dit is gelijk goed voor de weegschaal 😉 ). En ik moet me strikt aan het boodschappenlijstje houden.

– geen hobbyspulletjes kopen. Dus ook niet met de stapel cadeaubonnen die ik nog heb liggen. Dit ook met het oog op de vol slibbende hobbykamer.

– geen geld aan cadeautjes spenderen. Ik heb een hobbyhok vol met spullen die ik kan pimpen en weggeven dus waarom zou ik iets nieuws kopen . En bijkomend voordeel is dat mijn kasten weer wat leger raken.

Uiteindelijk zijn mijn enige uitgaven dus mijn sport en telefoonabonnement , autokosten en mijn zorgkosten.

De uitdaging gaat hem voornamelijk in het niet snoepen zitten. Ben een enorme zoetekauw en heb heel snel en veel trek in zoet. Met de cadeaus staan we ook nog voor een uitdaging. We hebben 6 verjaardagen in juli en een bruiloft van goede vrienden.

Ik hoop dat aan het einde van mijn challenge de broekriem iets strakker kan (letterlijk 😉 ) mijn bankrekening nog zwartere cijfers heeft aan het eind van de maand en dat de kasten minder gevuld zijn.

Heb jij wel eens een maand niets uitgegeven? En hoe beviel dat?