Omdat wij ons storen aan alle chemische troep die er in onze verzorgingsproducten gedaan wordt zijn we zo langzaam aan bezig om onze persoonlijke verzorging ‘natuurlijker’ te maken. Dit doen wij ook om de afvalberg te verminderen en de portemonnee te sparen. Ooit had ik heel veel persoonlijke verzorging gekocht (lees:  tassen vol) in Duitsland bij de DM en het werkte ook niet mee dat ik bij de Trekpleister heb gewerkt dus mijn kasten puilden uit met shampoo, deodorant en maandverbanden.

Nu is mijn voorraadkast leeg omdat ik bijna alles heb weggegeven aan familie/goede doelen of heb opgebruikt.

Verbandmiddelen

Vroeger was het hartstikke normaal. Wasbare lappen in je ondergoed als absorptie materiaal als maandverband. Je kan het hergebruiken, kost niet veel en de afvalberg wordt ook niet groter. Langzaam aan kwam de industrie met wegwerp verband. Plastic met een ‘zacht’ laagje wat je na gebruik weg kon gooien. Later kwamen er nog tampons bij waarmee je ook kon gaan zwemmen. Uiteindelijk blijken de tampons niet zo veilig als ze zeggen (TSS) en is een maandverbandje niet zo luchtig.

Op mijn 12e werd ik voor het eerst ongesteld. Het was in de winter en ik moest alleen naar de drogist (mijn moeder had haar stuitje zwaar gekneusd met schaatsen). Daar sta je dan, heel veel verschillende merken die allemaal  weer wat anders beloven. Ik pakte een pak (wist ik veel) dikke maandverbanden. Man wat zat dat beroerd. Uiteindelijk overgegaan op een bekend merk omdat dat beter zat en werkte.

Toen ik zwanger was had ik de tijd om het een en ander uit te zoeken en ik ben nu volledig over op wasbaar. Voor de lichtere dagen heb ik Imse Vimse inlegkruisjes en bamboo inlegkruisjes. Het is niet vies zoals veel mensen denken. Ik doe het na gebruik in een lucht en waterdicht zakje (op het werk) en thuis gelijk in de luieremmer met biotex en koud water.

Ook gebruik ik een Mooncup. Dit is een cup die zich vacuum zuigt en alleen het bloed opvangt. Hij absorbeert dus niets en beschadigd je slijmvlies ook niet. Het is even priegelen met inbrengen maar na een paar cyclussen heb je het door. Deze gebruik ik alleen voor de zwaardere dagen en als ik ga zwemmen. Je spoelt hem af onder de kraan en na je periode kook je hem uit en berg je hem op in het meegeleverde zakje.

Totaal koste mij dit setje een € 50,- ( 9 maandverbanden en een mooncup). Hiermee kan ik 5 jaar door waardoor het me maar € 10,- per jaar kost in plaats van € 10,- per cyclus. En we kunnen de prullenbakjes in de wc en badkamer verwijderen.

Deodorant en zeep

Als deodorant zijn wij beiden overgestapt op een crystal deodorant. Dit is een geurloze stick die je voor gebruik nat moet maken en aan moet brengen zoals een normale deodorant. (achteraf  de stick wel even afdrogen want anders smelt hij)
In het begin was ik best sceptisch maar ik moet zeggen dat het goed werkt. Ik zweet niet meer en ik ruik ook niets. Zelfs na een intensieve bootcamp ruik ik niets. Verder laat dit ook geen vlekken achter in kleding dus ik kan gerust een zwart shirt aan.

Voor zeep gebruiken we nu nog een Lush shampoobar. Deze maak je nat en draai je een paar keer over je hoofd. Er komt dan heel veel schuim vrij en daarmee was je je haar. Het ruikt lekker fris en mijn haar gaat er mooi van glanzen. Waar ik achter ben gekomen is dat je deze zeep van Lush ook kan gebruiken voor de handwas of de afwas.

Als deze shampoobar op is ga ik over op Aleppo zeep. Dit is zeep op olijfoliebasis en heeft dezelfde voordelen als de shampoobar van Lush.

Gezichtsverzorging

Momenteel gebruik ik nog Iris dagcreme van Weleda. Het ruikt lekker en doet wat het moet doen. Verder nog een face-wash van tea tree olie en make-up gebruik ik niet.

Babyverzorging

Om eerlijk te bekennen had ik als uitzet de hele Weleda Babylijn gekocht voor onze dochter. Ik vond het lekker ruiken en het was duurzamer en ‘beter’ dan Zwitsal of een ander merk. Puntje bij paaltje gebruik ik alleen de billencremé. Uiteindelijk is water toch het enige wat een babyhuidje nodig heeft.

Hebben jullie tips wat duurzame persoonlijke verzorging betreft?  Of misschien een recept om zelf iets te maken?