Gemiddeld verbruikt een persoon 46.176 liter water per jaar, dat is 126 liter per dag per persoon. 40 liter daarvan gaat op aan douchen of baden.

Wij verbruiken per jaar met 3 personen rond de 60.000 liter. Wij vinden dit nog veel als je bedenkt dat dit puur kostbaar drinkwater is waar ze in andere landen een te kort aan hebben. Onlangs plaatste het AD een interessant artikel over waterzuivering. Wij hebben de luxe dat wij een regenwatersysteem hebben en nu minder kostbaar leidingwater gebruiken. Deze blog is geschreven uit milieu oogpunt (met een knipoog naar de portemonnee).

  1. Gebruik regenwater voor bijna alles; wat met regenwater mag natuurlijk. Zo is regenwater niet geschikt voor consumptie, om mee te douchen en niet voor de vaatwasser. Wel kan je het gebruiken om de planten mee water te geven, de auto mee te wassen, de wc ermee door te spoelen of zoals wij ook doen de wasmachine ermee te laten draaien.
  2. Pas je doucheritueel aan: Vang het eerste koude water op in een emmer (gemiddeld 5 liter per douchebeurt), poets je tanden niet onder de douche en douche korter. Allemaal simpele tips om je waterverbruik te verminderen. Wij gebruiken het water wat we opvangen om mee schoon te maken of het gaat bij ons bij het opgevangen regenwater.
  3. Gebruik waterbesparende systemen: Koop een spaardouchekop. Deze laat minder water door maar je levert niet in aan comfort. Hetzelfde geldt voor een doorstroom-begrenzer op de kraan. Dit is een rubberen ring die je in de kraan bevestigd. Er komt dan extra lucht in het water waardoor het lijkt dat het even snel stroomt.
  4. Let bij aankoop van nieuwe apparatuur op het waterverbruik: Meestal zijn A++ machines iets duurder in aanschaf maar dit heb je zo terugverdient met het lagere waterverbruik.
  5. Voedt je kinderen op : Leer je kinderen op zo vroeg mogelijke leeftijd dat ze zuinig moeten zijn met drinkwater.
  6. Eet minder of geen vlees: Dit heeft geen invloed op je directe waterverbruik maar wel op je globale waterverbruik. Voor de productie van 2 hamburgers van 113 gram elk is 400! liter water nodig. Het eten van plantaardige producten kost indirect ook water maar duidelijk veel minder dan vlees.

Heb jij nog tips voor minder waterverbruik?