Vandaag is het zover. De eerste dag wasbaar luieren. Stiekem keek ik er best wel naar uit. Mijn wegwerpluiers raken op (heb nog voor 2 weken) en het staat me elke keer tegen om de luieremmer leeg te gooien (afval) en niet te vergeten de stank.

Daar gaan we dan

Mijn ‘stash’ bestaat uit 5 TotBots Bamboozle luiers en een Blumchen overbroekje. Heb voor een beetje neutrale kleurtjes gekozen omdat ik ze ook voor de (misschien) volgende telg wil gebruiken.


De Bamboozle luiers zijn van zeer absorberend bamboe. Er zit een liner in en voor de ontlasting heb ik er een Disana vel ingedaan. Deze kun je doorspoelen door de wc maar hier gaat hij gewoon in de luieremmer. Bij een plasluier kan je hem meedraaien in de wasmachine.
Het overbroekje is van Blumchen met een leuke flamingoprint. Omdat ik altijd nog bij kan kopen heb ik er maar 5 gekocht. Bij kopen kan altijd nog en als het niet bevalt kan ik ze altijd nog verkopen.

De eerste luier

Ik heb expres niet de eerste luier van de dag gedaan. Ik weet uit ervaring dat ik ’s ochtends om 06.00 niet de helderste ben dus heb de tweede luier pas wasbaar aangetrokken. Het aantrekken ging redelijk. Dochterlief rolt heel graag om (rugliggen is zo mei 2017) dus heb ik eerst alles klaar gelegd voordat ik überhaupt ging verschonen.

De luier ging soepel om, het overbroekje ook en het viel mij alles mee. Het is een compact pakketje maar qua bewegelijkheid belemmerd het haar niet. Ze rolt nog steeds moeiteloos om en lijkt er geen last van te hebben (baby’s met wasbaar schijnen minder beweeglijk te zijn).

De wasroutine

Deze is weer net iets anders dan dat we met onze eigen kleding gewend zijn. Nu beperkten we het tot een korte was met inweek maar nu worden de luiers eerst voorgespoeld met een express was. Deze duurt 20 minuten op 40 graden en daarna moeten we nog een lange was op 60 graden draaien. Bij deze was gooi ik onze onderkleding, de handdoeken, theedoeken, billendoekjes en sokken. Uiteindelijk ben ik wel iets langer bezig met wassen maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard.

Ik ben dus helemaal om. Om de kosten te drukken en om het ook leuk te houden voor manlief heb ik besloten om de dagen dat ik thuis ben wasbaar te gaan luieren. Verder wil ik nog gaan kijken bij mensen die 2e hands luiers verkopen (als ze er schoon uit zien, fris ruiken en niet kapot zijn dan koop ik ze). Uiteindelijk hoop ik dat opa en oma en de opvang ook over willen gaan op wasbaar,

Wat zijn jullie ervaringen met wasbare luiers?