Toen wij 5 jaar geleden dit huis kochten waren wij blij verrast door de ruimte die we boven extra hadden vergeleken met de buren. Het huis is op 2 verdiepingen 3 meter uitgebouwd en dat gaf de vorige bewoners het idee om een apart washok te maken. Ik helemaal blij dus. Geen wasmachine meer in een benauwd hok, hij staat ook niet meer in de badkamer en ik kreeg er nog een grote voorraadkast bij!

Zielige sokken

Omdat er bij ons in huis het welbekende sokkenmonster woont heb ik een rekje gemaakt voor de zielige eenzame sokken. Deze hang ik hier op als ze hun partner niet meer kunnen vinden. Zo nu en dan worden ze herenigd en twee keer in het jaar gooi ik de sokken weg in de zak van Max die echt eenzaam blijven. Of ik maak er een omtrek om voor mijn swiffer. (de stickers / knijpers voor het bordje kan ik voor je maken 😉 )

Besparen op wassen

Hieronder een paar tips en tricks voor het besparen op de was.

  • Kleding kan je heus nog wel een tweede dag aan.  Hang het een dagje over een stoel heen en het is weer fris. Natuurlijk verschoon je ondergoed, t-shirts en sokken wel dagelijks ;-). Voor een spijkerbroek is het zelfs beter om niet te wassen.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel. De meeste fabrikanten zetten diverse hoeveelheden op de verpakking. Dit hangt af van het aantal kilo’s, de vuilgraad en de hardheid van je water. Allemaal dingen om rekening mee te houden in je dosering. Bij teveel wasmiddel pompt het schuim niet goed weg en bij te weinig gaan de vlekken er niet goed uit.
  • Behandel hardnekkige vlekken in een emmer met water en Biotex. Dit zorgt ervoor dat de vlekken losweken en je wasmachine er niet zoveel moeite mee heeft.
  • Was op lage temperatuur. Hoe lager de temperatuur des te beter voor je portemonnee en het milieu. Voordelen van op 30 graden wassen.
  • Was met volle trommel. Hiermee bespaar je natuurlijk tijd en geld.
  • Gebruik geen wasverzachter maar azijn voor hetzelfde effect. Azijn haalt ook nog eens de zweetgeur uit je (sport)kleding.
  • Droog je was aan de lijn en niet in de droger. Een droger kost onwijs veel geld (in aanschaf en aan stroom) en drogen aan de lijn is gratis. Daarbij als je buiten droogt doodt de UV straling bacteriën en is de zon een natuurlijk bleekmiddel (wel nat ophangen).
  • Hang je beddengoed, handdoeken over de deuren heen dan heb je meer plek op je rekje.

Ons wasritueel

Voorheen konden we het af met een koude was en een keer in de zoveel tijd een hygiene was. Omdat de wasbare luiers onder zwaarbevuilde was valt hebben we een ander wasschema.

Als ik voldoende luiers en wasbare billendoekjes heb verzameld voor een luierwas draai ik eerst een 40 graden express was (met extra water) met een half schepje wasmiddel. Dit om alle ontlasting weg te laten spoelen en de luiers een flinke zwembeurt te geven. Daarna doe ik hierbij de overige was die op 60 graden gewassen mag worden. Hierbij weer een schepje wasmiddel.

Dit schepje komt bij het papegaaienvoer vandaan en er kan 15 gram wasmiddel in.

De was wordt met een normaal programma gewassen met een laag toerental. Dit omdat de luiers dan niet zo snel slijten. Daarna hangen we de was op in de waskamer of als het lekker weer is buiten. Buiten heeft stiekem toch wel mijn voorkeur omdat de zon dan ook zijn werk kan doen :-).

Bijna 1 jaar

Hebben we gedaan met 1.35 kg wasmiddel! Voor de gein had ik de datum op het bakje gezet dat we wasmiddel bijgevuld hadden en het bakje was op 8 juni schoon leeg. Dan hebben we 49 weken gewassen met 1.35kg wasmiddel. Kan wel kloppen want we draaiden gemiddeld 2 wassen per week.

Ik ben bang dat we nu niet zo lang met het wasmiddel gaan doen maar daar staat tegenover dat we geen troep meer hebben van de wegwerpluiers. En omdat half augustus het grijswatersysteem geplaatst wordt wassen we straks ook nog eens met regenwater.

Wat is jouw wasritueel? Heb jij nog tips?