Selecteer een pagina

Een tijdje geleden begon ik weer met het bakken van brood. Dat liep niet van een leien dakje dus besloot een broodbak workshop te volgen. Inmiddels hebben we geen brood meer in de diepvries en bak ik nu regelmatig zelf brood. Ik moet zeggen dat het heel veel voldoening geeft als ik weer eens een mooi brood gebakken heb. Om te kijken of het rendabel is met supermarkt brood heb ik de vergelijking gemaakt.

Wat kost een brood

Bij de Albert Heijn kost een goed speltbrood mij € 2,69. Een goed volkoren tarwe brood kost mij € 1,29. Reden genoeg om eens te kijken wat een brood zelf maken mij eigenlijk kost.

Voor 1 volkoren speltbrood heb je het volgende nodig:

  1. 500 gram volkoren speltmeel; € 0,85
  2. 250 gram speltbloem; € 0,69
  3. 11 gram gist; € 0,12
  4. 30 gram vet; € 0,03
  5. 11 gram (bakkers)zout; € 0,01
  6. 450 ml water € 0,01 ( flink naar boven afgerond 😉 )

De indirecte kosten zijn het kneden van het deeg met de keukenmachine en het gebruik van de oven om het brood te bakken. De kosten zijn hiervoor € 0,52 / 2kwu.

Totale kosten voor 1 brood: € 2,23 ingrediënten en stroom.

Gemiddeld kost een speltbrood bij de Albert Heijn rond de € 2.69 (buiten Bonusacties om) dus hierop bespaar ik maar € 0,46.

Voor het tarwebrood heb je nodig:

  1. 500 gram volkoren meel; € 0,44
  2. 250 gram bloem; € 0,15
  3. 11 gram gist; € 0,12
  4. 30 gram vet; € 0,03
  5. 11 gram (bakkers)zout; € 0,01
  6. 450 ml water € 0,01 ( flink naar boven afgerond 😉 )

Maak ik een normaal volkoren tarwebrood dan kom ik rond de € 1,28 uit per brood. Voor een goed volkoren tarwe brood betaal je € 1,29 bij AH. Deze is dus 1 cent goedkoper dan een tarwebrood van de Albert Heijn.

Omdat ik nu dus 2 broden tegelijk bak ben ik voor 1 speltbrood en 1 tarwebrood € 0,47 goedkoper uit dan als ik het in de supermarkt zou halen. Dit is zonder de tijd die ik besteed aan het boodschappen doen en de kosten voor de auto.
Handenarbeid kost ook geld maar uiteindelijk ben ik tussen de bedrijven door maar 10 minuten fysiek met het brood bezig. De rest van de tijd kan ik wat anders doen. Ook bak ik meestal na het broodbakken nog iets van havermoutkoekjes of een cake dus opwarmen hoeft niet meer.

Voor- en nadelen van zelf brood bakken

Broodbakken heeft veel voordelen

  • Je weet wat erin zit.
  • Verser kan niet en het huis ruikt ook lekker naar gebakken brood.
  • Je bespaart op afval en een ritje naar de supermarkt.
  • Je hoeft geen aanbiedingen meer af te wachten voor (spelt)brood.
  • Omdat het beter vult eet je er minder van. En uiteindelijk scheelt dit ook weer in broodbeleg.

Er zitten ook een paar nadelen aan het zelf bakken van brood.

  • Je moet plannen wanneer je je brood gaat bakken. Het duurt namelijk ± 3,5 uur voordat het brood klaar is.
  • Je moet je ingrediënten op voorraad houden zodat je nooit mis grijpt. Daarom ga ik binnenkort naar de molen zodat ik mijn ingrediënten in het groot in kan kopen.
  • Soms is het duurder dan (supermarkt)brood kopen.Mijn eerste breekbrood.

Tips

  1. Heb geduld. Ik laat mijn brood langer rijzen dan normaal en kijk naar het brood zelf en niet op de klok.
  2. Snijd het brood met een scherp koksmes. Je krijgt daardoor weinig kruimels en een mooie snede.
  3. Varieer met zaden / noten en spijs. Of maakt een lekker breekbrood.
  4. Ten slotte blijf proberen en geef niet op! Mij is het ook gelukt.

Bak jij ook je eigen brood?