Water is een van de kostbaarste dingen op aarde. Al dan niet de kostbaarste. Zonder water geen leven. Een gemiddeld gezin in Nederland gebruikt dagelijks zo’n 120(!) liter water. Waarvan er maar 5% gebruikt wordt voor voedselbereiding of consumptie.

Reden genoeg om er zuinig mee om te gaan.

Een jaar geleden hadden wij ons aangemeld bij de waterleverancier om mee te doen aan een trail voor waterverbruik. Doel van het onderzoek was om te kijken of mensen daadwerkelijk korter gaan douchen als ze het waterverbruik live kunnen zien.
Wij waren een van de gelukkigen om een douchemeter tussen de slang en de douchekop te installeren. Daarnaast moesten wij ook nog een applicatie installeren op de telefoon om daadwerkelijk contact te kunnen maken met de watermeter en om data door te sturen.
In het begin konden wij alleen de temperatuur zien tijdens het douchen maar na de onderzoeksperiode ook het aantal liters en in welke energieklasse we zaten (Kwh), De douchemeter stimuleerde ons wel om korter te douchen. De badjes van onze dochter proberen wij na een douchebeurt van ons te doen. Zo slaat de cv niet 2x aan.

(ons verbruik over 49 geregistreerde douchebeurten)

Wat doen wij nog meer voor een lager waterverbruik?

  • Wij vangen het eerste koude water uit de douche op in een emmer. Hiermee maken wij schoon/dweilen de vloer of vullen wij de emmer voor de wasbare billendoekjes. (meestal is dit een 2 / 3 liter per douchebeurt) . Dit zet geen zoden aan de dijk maar we spoelen het in ieder geval niet weg.
  • Er staat in de tuin een regenton van 70 liter. In de zomer kunnen wij hier een week mee door. En mochten er gratis inwoners zijn van het regenwater (muggen) dan doe ik een druppeltje afwasmiddel erin om de waterspanning te breken (mocht je een mileuvriendelijkere optie hebben dan houd ik me aanbevolen).
  • Wij laten natuurlijk de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. Wassen met volle trommel of met volle vaatwasser.

Regenwatersysteem

De weerdiensten voorspellen voor in de nabije toekomst langdurige hevige regenbuien. Ook omdat half Nederland (of overdrijf ik nu?) een betontuin heeft kunnen de riolen het straks niet meer aan.

Bij aanleg van onze (beton)tuin hebben we er nooit aan gedacht om een reservoir aan te brengen om regenwater in op te vangen. Deze hadden we in kunnen laten graven en met een pomp het opgeslagen regenwater omhoog laten pompen. Wij kregen toch een beetje spijt en in augustus komt er iemand een regen watersysteem installeren. Dit is een waterzak van 4500 liter die in de kruipruimte wordt gelegd. Hierop wordt de regenpijp aangesloten zodat de zak zich vult met regenwater.

Een pomp die in de kruipruimte staat pompt het water naar de buitenkraan, de wasmachine en de wc op de benedenverdieping. Als het niet regent en de zak dus te weinig inhoud heeft vult hij deze automatisch bij met leidingwater. (omdat wij zonnepanelen hebben zijn de stroomkosten ook te overzien).

Echt veel geld levert het niet op. De besparing zou hoogstens 80 Euro per jaar zijn en weegt dus helemaal niet op tegen de kosten (€ 2700,- ). Ons gaat het voornamelijk over het principe dat wij geen kostbaar drinkwater door de wc spoelen of er de tuin mee sproeien.

Wij verbruiken: 55m2 per jaar

Wat doen jullie aan waterbesparing?