(hier doet de emmer ook dienst als drumstel)

Via het duurzaamheidscentrum in mijn woonplaats kon ik een emmertje krijgen om zelf zwammen te kweken. Omdat mijn man en ik meer groenten willen gaan eten , om uiteindelijk vegetarier te worden, leek me dit een leuke toevoeging aan onze moestuin. Wij mogen ons nu terecht aanrechtagrariër noemen.

Koffieprut

De meerzwam groeit op koffieprut. Dit gooi je meestal in de gft bak of in de tuin tegen katten. Maar nu leven de meerzwammen hierop. Omdat wij zelf zelden koffie drinken helpen mijn ouders en de buurvrouw mee met het verzamelen van koffieprut.( deze krijgen uiteindelijk ook weer een deel van de starter om zelf ook te gaan kweken).

Hoe werkt het

Je krijgt een emmertje mee met een starter ( zwammenbasis). In dat emmertje maak je 2 gaten aan de zijkant en 2 aan de bovenkant en je doet er een papieren pleister op. Deze pleister wordt door de zwammen weggedrukt als ze groot genoeg zijn.
Als de schimmels groeien doe je er weer een laagje koffiedik op en dat herhaal je een paar keer, Zodra de zwammen uitgegroeid zijn kan je ze oogsten en opeten. Je zet de emmer trouwens in het licht en dus niet in het donker.
Je gooit dan 80% van de basis weg (of in mijn geval je geeft een deel aan familie / buren) en met de overige 20% begin je weer opnieuw.


(tijd voor de eerste laag koffieprut)

 

Wat kweken jullie allemaal voor groenten zelf?